Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto:    
Apa State Mental, både hyllade och förbisedda
Det hela började som Lyxaporna, redan där fanns intresset för apor. Men det kändes inte rätt att sjunga på engelska och ha ett svenskt namn.

Det var då nån tänkte på den klassiska konserten The Cramps gjorde på Napa State Mental Home 1978, och med en del förändringar så hade Apa State Mental ett namn – med aptemat intakt.
    – Vi tyckte Lyxaporna var ett roligt namn och när namnet satt så bestämde vi att det skulle vara apor på omslaget. Men det finns ingen riktig förklaring till alla apor, säger sångaren Jakob Zetterholm över telefon från Malmö. Vi ville bara ha med apor.
    – Vi började med att bara spela covers i halvår, men sen tröttnade basisten Anders Wieslander och sa att skrev vi inte eget så drog han,
    Så Apa började skriva eget. Mest var det Anders som kom till repen med klara låtar eller så kom gitarristen Peter Mattsson med riff som alla jobbade kring.
    Sommaren 2006 gick de in i studio och spelade in det som är deras debutplatta, 30 minuter och 16 låtar med old school garagepunk, med obstinata gitarrer, repetitiva texter och en total brist på respekt för vad som är populärt.
    – Ja, vi är över 30 år allihop, så det är mycket Stooges, Cramps och Buzzcocks. Det blir inte så mycket ny musik, säger Jakob.
    Apa State Mental skickade plattan till 35-40 skivbolag och fick inte napp någonstans. Däremot fick de ett mail av legenden Jello Biafra från Dead Kennedys som tyvärr inte signade band längre men tyckte att de var jättebra. Även Mike Watt från Minutemen och numera The Stooges hittade deras platta och spelade den i sitt radioprogram, men från svenska skivbolag uteblev responsen.
    – Så vi gav ut den själva på vårt eget bolag The Almighty Kong. Och vi har fått jättebra recensioner överallt, så det är ju skoj. Det blev en kort skiva eftersom våra låtar är så repetitiva både musikaliskt och textmässigt. Det blir jobbigt i fyra minuter men funkar perfekt i två.
    Apa State Mental håller redan på med nytt material och ska snart spela in en ny platta.
    – Vi har redan tre låtar om apor så temat fortsätter, säger Jakob och skrattar.

Mathias Skeppstedt
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström