Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto:    
Sophia Somajo

Sophia Somajo har egentligen haft skivkontrakt sedan hon var typ fjorton men först nu, vid 22-års ålder, har hon släppt sin EP. Senare i höst kommer första fullängdsplattan.
– Det har varit på gång massa gånger men det har inte känts helt hundra och då jag har dragit mig ur. Till slut kände jag att ”äh, jag gör det själv, helt och hållet själv”.
    Så det gjorde hon. Hennes singel Stockholm Calling är första egna produktionen någonsin.
– Jag fick låna en kompis studio och så sa jag att nu får ni gå ut härifrån, för jag kommer säkert pilla på helt fel knappar. Och jag gjorde typ allt fel och sjöng genom någon basförstärkare. Men jag kom undan med det och då fick jag lite storhetsvansinne, säger Sophia Somajo.
    Just Stockholm Calling är enda låten där sången är inspelad i studio, allt annat har hon sjungit in genom hålet på sin laptop.
– Jag är ändå inte ute efter något rent, snyggt mickljud så det passade bra, jag vill att det ska låta lite rough. Och när jag ville ha lite reverb eller bättre akustik så gick jag bara in på toaletten.
    Men det är lite otäckt också att ha gjort allting själv.
– Det finns ingen att skylla på nu. Är det inte bra nu då är jag inte bra. Det är sjukt läskigt men ganska häftigt också. Och det känns skönt att etablera ett sound som är ärligt. Sen kan det låta bättre och bättre men jag står i alla fall för det från början.
    Sophia har alltid jobbat med musik och sedan hon var 15 fokuserat på sin solokarriär med olika producentteam. Hon är glad att det inte blev något tidigare och alla samarbeten ledde dessutom fram till jobbet hon har nu. Till vardags jobbar Sophia nämligen som låtskrivare för ett förlag.
– Jag har alltid skrivit låtar och många blev bra även om de inte kändes rätt för mig själv.
    Hon har bland annat skrivit till Vincent Pontare och de två har tillsammans skrivit en låt som Backstreet Boys kommer att ha med på sin nästa platta. Men Sophia Somajo tycker det är stor skillnad på att skriva till sig själv och till andra.
– Skrivandet till andra är ett jobb och något jag har lätt för. Men när det gäller mig själv är det en helt annan grej. Det är så klyschigt men jag blir verkligen kreativ när jag mår dåligt. Även glada låtar kommer av smärta.

Sara Thorstensson
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström